Vodarna Stopiče NEKOČ in DANES

Datum objave: torek, 23. julij 2024

Ko odprete pipo, ali veste od kod v vaš dom priteče kakovostna pitna voda?

Novomeščani, ki živijo na desnem bregu reke Krke in v naseljih od Gabrja do Podgrada pod Gorjanci, dobijo vodo iz črpališča Stopiče.

Nekaj zanimivosti iz njegove zgodovine. Zgrajeno je bilo leta 1903. Takrat je črpalke v črpališču poganjal bencinski motor, ki ga je med prvo svetovno vojno zamenjala lokomotiva. Leta 1921 je bilo črpališče elektrificirano. V preteklosti je bilo treba vodo zaradi povečane motnosti prekuhavati. Tak ukrep je veljal tudi do 100 dni v letu. Leta 2017 pa je bilo črpališče nadgrajeno s sodobno membransko filtracijo, s katero je dolgoročno rešena kakovost pitne vode.

Ultrafiltracijska čistilna naprava je zgrajena iz več sklopov filtrov. Prvi sklop filtrov je filtracija vode skozi aktivno oglje. Aktivno oglje nase absorbira organske spojine, odpravlja neprijeten vonj in okus. Drugi sklop je filtracija skozi polprepustne membrane, s tem se odstranijo delci v velikosti 0,01 mikrona, odstranijo pa se tudi bakterije in virusi, če so slučajno prisotni v vodi. Na koncu se voda dezinficira s plinskim klorom. Za nemoteno delovanje vodarne je usposobljena ekipa, ki to vzdržuje, nadzira in upravlja. Dotrajane magistralne azbestcementne cevi so bile zamenjane z novimi iz sodobnejših materialov, ki bodo več desetletij zanesljivo prenašale pitno vodo do glavnih vodohranov in naprej do porabnikov.

Vodarna Stopiče je pomemben del vodooskrbnega sistema Dolenjske.

Vsebinsko kazalo