Čas cvrtja krofov: odpadno olje sodi v zbirne posode,

Datum objave: torek, 04. marec 2025

STE SE ŽE POSLADKALI S KROFOM? DANES JE DAN, KO PO PRIPRAVI PUSTNIH DOBROT NASTANE V ŠTEVILNIH GOSPODINJSTVIH ODPADNO JEDILNO OLJE.

SPOMNIMO! Po cvrtju krofov ali po pripravi drugih jedi olja nikoli ne zlijte v odtok ali v stranišče. Olje ohladite in ga odložite  v posodice za zbiranje odpadnega olja ali pa ga odnesite v ulične zbiralnike. 

 PODATEK! Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v vsej državi leta 2022 zbranih 360 ton odpadnega jedilnega olja. Količine so vsako leto večje. Akcije ozaveščanja so koristne!

ŠE ZANIMIVOST O KROFIH! Etnološko izročilo pravi, da so krofi zelo stara jed. Prvi krofi so bili nepravilnih oblik z izrastki, ki so spominjali na kremplje. S takšnimi, kot jih poznamo danes so se sladkali že na cesarskem Dunaju. 

Verjamemo, da bi se lahko z njimi kosale številne dolenjske gospodinje, ki odlično obvladajo pripravo te sladice. Mi pa jih spomnimo, naj po cvrtju olje oddajo tja, kamor spada. Okolje bo hvaležno!

 

Vsebinsko kazalo