Čas cvrtja krofov: odpadno olje sodi v zbirne posode,
Datum objave: torek, 04. marec 2025
STE SE ŽE POSLADKALI S KROFOM? DANES JE DAN, KO PO PRIPRAVI PUSTNIH DOBROT NASTANE V ŠTEVILNIH GOSPODINJSTVIH ODPADNO JEDILNO OLJE.
SPOMNIMO! Po cvrtju krofov ali po pripravi drugih jedi olja nikoli ne zlijte v odtok ali v stranišče. Olje ohladite in ga odložite v posodice za zbiranje odpadnega olja ali pa ga odnesite v ulične zbiralnike.
PODATEK! Po podatkih Statističnega urada RS je bilo v vsej državi leta 2022 zbranih 360 ton odpadnega jedilnega olja. Količine so vsako leto večje. Akcije ozaveščanja so koristne!
ŠE ZANIMIVOST O KROFIH! Etnološko izročilo pravi, da so krofi zelo stara jed. Prvi krofi so bili nepravilnih oblik z izrastki, ki so spominjali na kremplje. S takšnimi, kot jih poznamo danes so se sladkali že na cesarskem Dunaju.
Verjamemo, da bi se lahko z njimi kosale številne dolenjske gospodinje, ki odlično obvladajo pripravo te sladice. Mi pa jih spomnimo, naj po cvrtju olje oddajo tja, kamor spada. Okolje bo hvaležno!