POMAGAJMO: Zbirajmo zamaške in pločevinke

Datum objave: sreda, 30. julij 2014

Pri PLASTIČNIH ZAMAŠKIH se upoštevajo zamaški plastenk, sadnih sokov, mineralne vode, mleka, olja, tekočih pralnih praškov in mehčalcev (ti morajo biti obvezno očiščeni!), plastičnih delov Kinder jajčk in pa “pumpice” za tekoče milo za roke, s pomočjo katerih s pritiskom nanje priteče milo iz plastenke (tem je potrebno le odstraniti “feder” in cevčico), pokrovi od kislega zelja oz. repe in večji pokrovi, npr. od večjih pakiranj, ki jih uporabljajo v restavracijah.

Na embalaži bodite pozorni tudi na P - na njih naj bo oznaka PP, PE in podobno, na njih je lahko znak za recikliranje ali pa sploh nič, ne sme pa biti oznake PS, kar pomeni polistiren. Pokrovčki iz polistirena, ki so PREPOVEDANI, so na kozarčkih od kisle smetane, skute, ovitkov od CD-jev, paličic za mešanje kave.

Za preizkus materiala položite pokrovček v vodo in opazujte: polietilen PE in polipropilen PP sta lažja od vode in na njej plavata, polistiren PS pa je težji in potone.

Pri PLOČEVINKAH je pomembno, da so aluminijaste, prazne in stisnjene. Material lahko preizkusite z magnetom. Na aluminijasto pločevinko se magnet ne bo prijel, medtem ko na železno se bo.

Odkupna cena za tono zamaškov je 300 evrov, za tono aluminijastih pločevink pa 600 evrov.

Zbirajmo zamaške in aluminijaste pločevinke od pijač saj s tem lahko omogočimo razne terapije pomoči potrebnim. HVALA.

Vsebinsko kazalo