Kam z jedilnem oljem po peki krofov?

Datum objave: četrtek, 11. februar 2021

Krofi so sladka razvada, s katero se najbolj spogledujemo v pustnem času. Se tudi vi sprašujete, kam z odpadnim jedilnim oljem, ki nastane po peki krofov, flancatov in mišk? Za zbiranje odpadnega jedilnega olja lahko uporabljate namenske posode. Kot alternativo lahko odpadno jedilno olje zbirate v plastenkah ali katerikoli drugi embalaži, ki se zapre. Olje najprej ohladite, ga precedite in ga brez usedlin zlijte v namensko posodo, plastenko ali v steklen kozarec in ga dobro zaprite. Ko boste posodo z jedilnim oljem napolnili, odpadno jedilno olje oddajte najbližji ulični zbiralnik ali v zbirni center. Na www.ojo.si strani najdete vse lokacije za oddajo odpadnih jedilnih olj, zemljevid z označeno lokacijo in sliko ekološkega otoka ali zbirnega centra.

NE v WC-školjko ali kuhinjski odtok! NE na kompost in NE v tla! Odpadno olje je živilo, ki če konča v okolju (v tleh ali v vodi), predstavlja zelo visoko organsko onesnaženje, ki ga morajo mikroorganizmi v naravi razgrajevati več let, da ni več škodljivega vpliva na naravo. Odpadna voda je z vsebnostjo jedilnega olja 3.800-krat bolj obremenjena kot običajna komunalna odpadna voda. En liter na dan odvrženega jedilnega olja v kanalizacijo tako predstavlja obremenitev, ekvivalentno 19 ljudem. Zato Uredba o ravnanju z odpadnimi jedilnimi olji in mastmi (Ur. list RS 70/08) določa gospodinjstva, da odpadno jedilno olje zbirajo ločeno in ga odpeljejo na zbirne centre ali ulične zbiralnike ali predajo v času akcije zbiranja nevarnih odpadkov na terenu.

Vsebinsko kazalo