Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk letos 16. novembra
Datum objave: torek, 13. november 2018
Ob dnevu slovenske hrane so izpostavljene naslednje pomembnejše vsebine:
- hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost; zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
- Podpiramo domačo proizvodnjo in ohranjamo domača delovna mesta; posledično s tem skrbimo za stabilno financiranje šolstva, zdravstva, socialnih transferjev, itd.
- Ohranjamo poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja.
- Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje.
- Zagotavljamo večjo prehransko varnost v državi.
- S tem, ko spodbujamo povečanje samooskrbe s hrano v državi, povečujemo kakovost življenja vseh vključenih v proces, od pridelave do potrošnje hrane.