Kartuše

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Pozornost nanje usmerimo šele, ko se nam na monitorju prvič prikaže okence, ki opozarja na skoraj prazno kartušo. Medtem, ko veliko kartuš za enkratno uporabo po spraznitvi pristane v smeteh (le nekaj jih doseže reciklirni center), pa lahko kartuše za ponovno polnjenje uporabimo do sedemkrat, potem pa nadaljujejo svojo pot proti reciklirnem centru.

Kartuša spada med nevarne odpadke, zato jo oddamo v zbirnem centru. Lahko jo tudi predamo trgovcu ob nakupu nove. Dandanes je kartuše dokaj enostavno reciklirati, saj so sestavljene iz 40% plastike, 40% kovine, vsebujejo še nekaj gume, papirja, pene in tonerja. V bistvu je možno reciklirati kar 97% kartuše. Predelani materiali se lahko uporabijo za izdelavo novih izdelkov, kot so pladnji, etuiji za očala ali novih kartuš.

Za izdelavo kartuš iz recikliranih materialov se potroši do 80% manj energije.

 

Kaj še lahko storimo

 

Tiskajmo manj

Ne tiskajmo nepotrebnih besedil, če se ne moremo izogniti, pa manj pomembne dokumente tiskajmo z nastavitvijo “Draft” (slovensko: skica, osnutek). Tako lahko privarčujemo do 30% kartuše. Prav tako pred tiskanjem še enkrat preglejmo natipkano besedilo, da tiskanja ne podvajamo. Če moramo natisniti večjo količino besedila, je dobro, da naredimo poskusno tiskanje in natisnemo le 1 ali 2 strani.

Prazne kartuše zamenjamo pri nakupu nove ali jo ponovno napolnimo

Večina trgovcev že sprejme prazne kartuše pri nakupu nove. Zato je dobro, da nam to pride v navado. Če je možnost, jo napolnimo ponovno.

Vrnimo jo trgovcu

Prazne kartuše lahko tudi pustimo v trgovini s tehničnim blagom, kjer bodo poskrbeli, da bo pristala v reciklažnem centru.

Vsebinsko kazalo