Štedilniki, pomivalni in pralni stroji

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Štedilnike, pomivalne in pralne stroje je mogoče reciklirati. Postopek reciklaže poteka enako kot pri ostalih odpadnih električnih in elektronskih napravah.

Kam spada stara ali neuporabna električna naprava

Pri odpadnih električnih napravah se je potrebno zavedati, da le te ne smemo odlagati na ekoloških otokih, sežigalnicah ali komunalnih deponijah. Ker vsebujejo okolju škodljive snovi, kot so svinec, kadmij, živo srebro in razni plini, zahtevajo posebno obravnavo. Še posebej nevarni so poškodovani elektronski aparati (zaradi uhajanja plinov, nevarnih tekočin), zato je v takšnih primerih potrebna še večja pozornost.

Kaj storimo z neuporabno napravo

Naprave odložimo v lokalnem zbirnem centru ali v  zbiralnicah za recikliranje OEEO.

Kaj še lahko storimo


  • če je naprava še uporabna, jo podarimo humanitarni organizaciji ali na daritvenih portalih;
  •  pokličemo prijatelje in vprašamo, če bi mogoče kaj od tega potrebovali;
  • v trgovinah lahko ob nakupu nove staro belo tehniko zamenjamo.

Kako poteka reciklaža OEEO


Danes je takšne predmete enostavno reciklirati. Odnesemo jih v lokalni zbirni center, kjer naprave najprej ločijo. Za nadaljnjo obravnavno poskrbijo koncesionarji ali podjetja, ki so pooblaščena za ravnanje z odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO). Fazi zbiranja in prevzema tovrstne opreme sledi razgradnja ter ločevanje sestavnih delov (izločanje ozonu škodljivih snovi in nevarnih delov), drobljenje in priprava za nadaljnjo obdelavo. Nekatere dele elektronskih in električnih naprav reciklirajo oz. predelajo v surovine za ponovno uporabo, spet druge pa  porabijo kot gorivo.

Letno naj bi nastalo približno 40 milijonov ton električnih in elektronskih odpadkov. Zaradi nenehnega in hitrega razvoja tehnologije, se ocenjuje, da bo ta številka rastla trikrat hitreje kot pa proizvodnja ostalih dobrin. Kar je skrb vzbujajoče, saj ne uspemo tako hitro predelati oz. uničiti vseh neuporabnih naprav, kot proizvajamo nove.

Kaj še lahko storimo

Če je naprava še uporabna in nepoškodovana, potem še ni čas, da pristane na deponiji. Staro lahko zamenjamo za novo, uporabno napravo lahko prodamo ali pa tudi  podarimo.

Vrnimo jo trgovcu električne opreme

Trgovec ali proizvajalec je dolžan sprejeti staro elektronsko napravo ob nakupu ali dobavi nove. Pri tem je potrebno poudariti, da naprava ne sme biti poškodovana ali razstavljena. V tem primeru lahko trgovec prevzem zavrne in je lastnik naprave sam dolžan poskrbeti za odvoz. Prav tako mora biti stara naprava v istem razredu kot nova (npr.: oddamo hladilnik, kupimo pralni stroj ali oddamo sušilnik za lase in kupimo likalnik za lase).

Prodajmo

Čeprav je električni aparat star, še ne pomeni, da je tudi neuporaben. Na internetu obstaja kar nekaj spletnih trgovin, kjer lahko staro napravo prodamo. Edina pogoja sta, da naprava deluje in da ni poškodovana.

 

Vsebinsko kazalo