Steklenice in kozarci

Datum objave: četrtek, 10. april 2014

Stekleno embalažo  je možno reciklirati v 100%, kar pomeni, da pri procesu ni stranskih produktov. Po uporabi stekleno embalažo odvržemo v zabojnik za steklo, ki se nahaja na ekološkem otoku. 


Reciklaža steklenih odpadkov


Proces reciklaže se začne z ločevanjem na tekočem traku. Najprej je potrebno odstraniti vse smeti, kot so les, plastični in pločevinasti pokrovčki, keramika, aluminij, svinec, kositer, železo. Slednji trije so še posebej težavni, ker delujejo korozivno in v talilni kadi povzročajo luknje.

Sledi mletje, kjer steklene odpadke zmeljejo na 1 – 16 mm. S pomočjo magneta se izločijo kovine. V tej vazi se v steklu še zmeraj nahaja precej nečistoč oz. smeti. Odstranijo jih s pomočjo sita, kovine pa s pomočjo detektorjev kovine.

Steklo je sedaj dovolj čisto za taljenje in ponovno uporabo.

V zabojnike za steklo NE odlagamo steklene odpadke, kot so laboratorijske stekleničke, avtomobilska stekla, keramiko… Ti odpadki vsebujejo druge primesi, ki otežujejo recikliranje ali pa slabšajo kakovost recikliranega stekla. Na primer: laboratorijsko steklo vsebuje borosilikate in druge kemikalije, ki lahko onesnažujejo reciklirano steklo. Avtomobilsko ali steklena vrata v domovih pa vsebujejo jeklene žice.


Kako recikliramo steklenice in kozarce doma


  • steklenice in steklene posode marmelade in drugih živili je potrebno najprej dobro umiti in jim odstraniti pokrovčke;
  • če imamo možnost ločevati stekleno embalažo po barvi, potem ločimo prozorno, zeleno in rjavo. Modre steklenice gredo skupaj z zelenimi;
  • zabojnike za odlaganje stekla uporabljamo samo čez dan, kajti ropotanje pozno zvečer je velikokrat moteče;
  • nosilno vrečko, v kateri smo prinesli steklenice, ne zavržemo v isti zabojnik, ampak v zabojnik za plastiko.

Kaj še lahko storimo


  • steklenice in ostalo stekleno embalažo lahko vrnemo v trgovino;
  • uporabimo jih lahko za shranjevanje živil;
  • pustimo svoji umetniški žilici prosto pot in izdelamo eko dekoracije. Nasvet: akrilne barve so enostavne za uporabo (tudi za otroke) in ustvarjajo čudovite umetnine.

 

 


Vsebinsko kazalo