Skoči do osrednje vsebine
  • Reklamacije
  • eKomunala
  • Najdi

Projekti "Skupaj za boljšo družbo"

Projekti "Skupaj za boljšo družbo"
Zbornica komunalnega gospodarstva je na pobudo slovenskih komunalnih podjetij, katerih član smo tudi mi, oblikovala pobudo Skupaj za boljšo družbo z namenom spodbujanja izboljšanja naših vsakodnevnih navad, da bi postali bolj odgovorni do sebe, okolja in navsezadnje tudi do svoje denarnice.
V pobudo Skupaj za boljšo družbo smo se vključili, ker nam ni vseeno, v kakšni družbi živimo in to želimo sporočiti tudi vam, našim uporabnikom.
K sodelovanju vabimo tudi druga podjetja, organizacije in društva, ki lahko na lokalnem nivoju pripomorejo k realizaciji naših skupnih ciljev, to je prispevati k boljši družbi, odgovornejšemu ravnanju in spremembam na bolje za vse nas.
Kako lahko zmanjšujemo količine odpadkov, ponovno uporabimo izdelke, pijemo vode iz pipe in ne plastenk, kupujemo več stvari iz druge roke itd.?
Projekt VODA IZ PIPE
V Sloveniji imamo srečo. Kakovost naše pitne vode je odlična in kadarkoli odpremo pipo, se lahko v trenutku odžejamo, ne da bi morali za to v trgovino. Poleg tega pitje vode iz pipe ne povzroča nepotrebnih odpadkov – plastenk, steklenic ...
Biološka razgradnja plastenk za vodo pa lahko traja tudi do 1.000 let. Zakaj bi potem zapravljali denar, dragoceno energijo in naravne vire za nekaj, kar priteče skoraj zastonj iz pipe v našem lastnem domu, medtem ko 18 % svetovnega prebivalstva nima dostopa do pitne vode?
10 razlogov za pitje vode iz pipe
1. Voda najbolj odžeja.
2. Blagodejno vpliva na počutje.
3. Blaži glavobole in mnoge druge težave.
4. Pomaga pri uravnavanju telesne teže.
5. Spodbuja pozitivno razmišljanje.
6. Na voljo je v neomejenih količinah.
7. Je povsod dostopna in ugodna.
8. Je najbolj ekološka, saj ne povzroča nobenih odpadkov.
9. Samo voda iz pipe je ves čas pod nadzorom.
10. Samo voda iz pipe je ves čas sveža.
Voda iz pipe. Že pri vas doma.
Nekaj predlogov za pitje vode iz pipe:
• Odprite pipo doma in v službi. Na sestankih in praznovanjih.
• Ko odhajate od doma, si vodo natočite v steklenico, ki jo lahko večkrat uporabite.
• Namesto vode z umetnimi okusi v vrč vode lahko daste rezino limone, limete, kumare ali jo oplemenitite z zelišči, na primer z meto ali meliso. Taka voda je ne le bolj zdrava, je tudi boljšega in bolj naravnega okusa (če ga primerjamo z okusom umetnih arom), poleg tega pa bo steklen vrč s tako vodo tudi paša za oči.

Navdušite tudi ostale družinske člane, prijatelje, sodelavce, da začnejo piti vodo iz pipe.


Projekt "ENKRATNO JE STVARI UPORABLJATI VEČKRATNO"
Tisto, česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje.
Ko namreč zavržemo določen izdelek, zavržemo tudi vse vire, ki so bili porabljeni v njegovem življenjskem ciklu. Ponovna uporaba ni zgolj enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki:
1. Premislite – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki vam bo služil večkrat.
2. Predelajte – preden zavržete izdelek, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, mu z manjšimi posegi spremenite namembnost ali ga nekomu podarite.
3. Ponovno uporabite – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

Naj odvečne stvari ne končajo med odpadki – nekaj nasvetov, kam s stvarmi, ki jih ne potrebujete več:
1. Bolšji sejem, oglasniki, sejem starin in podarjanje
2. Posredovalnica rabljenih predmetov
3. Komisijske trgovine z rabljeno otroško opremo ter oblačili za otroke in odrasle
4. Dobrodelne organizacije, materinski domovi, varne hiše in zavetišča za brezdomce ter zavetišča za živali
5. Center ponovne uporabe (Reuse center)
Nujno moramo zmanjšati tudi količino zavržene hrane!
Zadnji podatki za Slovenijo so pokazali, da vsako leto zavržemo 170.000 ton hrane, kar je približno 82 kilogramov na prebivalca. To pomeni, da zavržemo tretjino vse kupljene oziroma pripravljene hrane, kar ni zgolj obremenjujoče za okolje, ampak tudi za naše denarnice.
Načrtujte svoje nakupe, preverite datume uporabnosti na izdelkih, redno vzdržujte svoje hadilnike, smiselno uporabite tudi ostanke hrane, višek hrane pa zamrznite.

 
Tagi:
Oceni članek:
Neocenjeno

x
hd film izle